Mi lista de blogs

jueves, 14 de octubre de 2010

Sistema operatiu

El sistema operatiu és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador. 

Els sistemes operatius, en la seva condició de capa programari que possibiliten i simplifica el maneig de la computadora, ocupen una sèrie de funcions bàsiques essencials per a la gestió de l'equip. Entre les més destacables, cadascuna exercida per un component intern (mòdul en nuclis monolítics i servidor en micronuclis), podem ressenyar les següents:
  • Proporcionar més comoditat en l'ús d'un computador.
  • Gestionar de manera eficient els recursos de l'equip, executant serveis per als processos (programes)
  • Brindar una interfície a l'usuari, executant instruccions (comandaments).
  • Permetre que els canvis deguts al desenvolupament del propi SOTA es puguin realitzar sense interferir amb els serveis que ja es prestaven (evolutivitat).
Un sistema operatiu ocupa 5 funcions bàsiques en l'operació d'un sistema informàtic: subministrament d'interfície a l'usuari, administració de recursos, administració d'arxius, administració de tasques i servei de suport i utilitats.

-A continuació s'exposen alguns dels criteris que de vegades s'empren per classificar els diferents sistemes operatius.
·Nom de processos que pot executar simultaniament. (Multiusuari: Sistemes operatius que permeten treballar amb múltiples usuaris a l'hora. Per exemple Unix, GNU, Linux o les versions de servidor de Windows.)
·Nombre s'usuaris que poden treballar a la vegada (Monousuari: Sistemes operatius que només permeten treballar amb un usuari. En aquesta categoria podem diferenciar 2 tipus: 
Sistema monousuari estricte: Quan el sistema operatiu no treballa amb el concepte d'usuari. Podríem dir que només existeix un usuari per defecte. Un exemple de sistema operatiu monousuari és MS-DOS. 
Sistema monousuari en mode laxe': Per exemple, totes les versions de Windows (Windows 9x, ME, NT, XP, Vista...) permeten diferents usuaris però no de forma concurrent )
· Forma d'utilitzar recursos ( centralitzat )



No hay comentarios:

Publicar un comentario