Mi lista de blogs

jueves, 24 de febrero de 2011

Seguretat a internet

1.    Còpies de seguretat
Còpia d’un fitxer o un conjunt de fitxers, generalment actualitzada periòdicament, que permet restaurar les dades originals en cas de pèrdua.
CONSELLS I RECOMANACIONS:
Utilitza un llapis, per a desar-hi còpies dels teus arxius i de les carpetes més importants, i si el teu ordenador pateix alguna incidència, podràs recuperar els
teus documents.


2. Usuaris i contrasenyes
Usuari: Conjunt de caràcters alfanumèrics que identifica un usuari i que generalment, juntament amb la contrasenya, permet connectar-se a un sistema informàtic o a un servei en línia.
Contrasenya: Codi secret personal emprat per accedir com a usuari a un sistema, xarxa o pàgina web. Aquest usuari representa la nostra persona en l’entorn digital.
CONSELLS I RECOMANACIONS:
-Inventa contrasenyes difícils
-És més segur utilitzar contrasenyes diferents per a cada servei. No les comparteixis amb ningú, desa-les en lloc segur i si és possible xifrades.
I evita guardar-les en un document anomenat “contrasenyes” o amb qualsevol altre nom que es pugui detectar fàcilment.
-Quan iniciïs la sessió en un ordinador públic, desmarca la casella de “recorda usuari i contrasenya”.
-Tanca sempre la sessió quan acabis.


3. Virus
Programa que s’introdueix en un sistema informàtic, en perjudica el funcionament i pot reproduir-se i transmetre’s independentment de la voluntat de l’usuari.
CONSELLS I RECOMANACIONS:
-Comprova que l’antivirus i el sistema operatiu estiguin sempre actius i actualitzats.
Tingues present que les descàrregues P2P i de fonts no confiables poden ser una via d’accés de virus, troians, cucs, etc.


4. Actituds i valors del món i la vida digitals
Dret d’autor: Drets morals i d’explotació que té l’autor d’una obra literària, artística o científica. En cas que aquesta s’utilitzi, això implicarà un cost o una autorització expressa de l’autor.
Copyright: El copyright reflecteix la possessió del dret d’explotació i, per tant, només el pot fer constar el titular o cessionari d’aquest dret.


CONSELLS I RECOMANACIONS:
-La majoria de continguts d’Internet tenen drets d’autor.
- Si cerques obres amb llicència Creative Commons podràs baixar i utilitzar materials amb tranquil·litat.
5.Descàrregues
Transferència de fitxers des d’ un servidor, o a través d’ell, al nostre ordenador.
P2P o Peer to Peer: xarxa d’ordinadors on els usuaris intercanvien fitxers ubicats en una carpeta concreta. Exemple: Emule, Bittorrent, Napster, etc.
6. Ciberassetjament
El ciberassetjament és l’ús d’Internet, el telèfon móvil o els videojocs per humiliar, agredir, maltractar, difamar, insultar, amenaçar o desprestigiar companys o persones conegudes d’una edat semblant


COM EL PUC RECONÈIXER?
A continuació et posem alguns exemples concrets de ciberassetjament perquè puguis identificar-lo:
Fotos. Utilitzen les fotos que algunes persones tenen penjades a InternetDesprés manipulen i exposen aquestes fotos a Internet per avergonyir i humiliar les seves «víctimes». Altres vegades les utilitzen com a arma per xatejar amb la seva víctima i amenaçar-la que ensenyaran la foto en qüestió si no fa el que li diuen.

Suplantació de la personalitat. Amb les dades d’una altra persona editen perfils o pàgines web amb comentaris ficticis sobre les seves experiències sexuals, manies o qualsevol altre comportament per fer-ne burla.
Amenaces. Se serveixen d’SMS, missatges de correu electrònic o vídeos per amenaçar i insultar la seva víctima.
Atac a la intimitat. S’introdueixen dins del correu electrònic per manipular-lo, llegir els missatges i registrar la persona que n’és propietària en pàgines on pot
ser víctima de correus brossa o de virus informàtics.
SABER ACTUAR:
Comenta-ho amb els teus pares o professors. Ells són persones adultes i t’ajudaran a trobar més ràpidament una solució.
Sigues sempre molt prudent amb les teves dades personals i les teves fotos, ja que no saps mai quin ús poden fer-ne. Com menys persones les coneguin, millor!
Pots buscar el teu nom i cognoms o els teus sobrenoms en qualsevol cercador d’Internet per comprovar si algú ha suplantat la teva personalitat o ha utilitzat les teves dades personals per perjudicar-te.


7. Ciberassetjament a menors
El ciberassetjament a menors a Internet és un terme anglès que s’utilitza per descriure pràctiques en línia de certs adults per guanyar-se la confiança d’un o d’una menor fingint empatia, tendresa, falsa simpatia, etc, amb unes finalitats fraudulentes i sovint
il·legals. Aquest fenomen, sovint està relacionat amb l’obtenció d’imatges i vídeos de menors i amb la pornografia .
CONSELLS I RECOMANACIONS:
No acceptis cap tipus de xantatge a la xarxa, i en cas de trobar-te en una situació similar comenta- ho amb els teus pares i tutors. Desactiva la webcam quan no la facis servir. Protegeix el teu ordinador de virus i altres programes maliciosos que poden revelar les teves claus als autors de ciberassetjament a menors.
No et deixis enganyar ni seduir per correus que et prometin miracles.
SABER ACTUAR
Si algú t’envia informació desagradable en un xat, el millor és esborrar aquesta persona de la llista de contactes. Aquesta persona no sabrà qui ho ha fet. Mai
no contestis els seus missatges ni les seves trucades.


8. Griefing
El griefing és un terme anglès vinculat als jocs en xarxa, que serveix per definir el comportament d’aquells que perjudiquen de manera intencionada i sistemàtica un jugador en particular.


9. Navegació i correu electrònic
Navegador: Programa informàtic que permet moure’s pels diversos serveis, recursos o conjunts d’informació d’Internet, per un sistema o per una aplicació.
Finestres emergents o Pop ups: Finestra que apareix automàticament a la pantalla, sobrepassada a la finestra activa.
Galetes o cookies: Fitxers amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d’un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur de l’ordinador de l’internauta mitjançant el navegador.
Tallafoc o firewall: Aquesta mena de programa és el «porter» del teu ordinador: ningú no hi passarà sense el seu permís. T’avisa de possibles programes que et poden danyar l’ordinador i, a més, et protegeix davant els estafadors que hi vulguin entrar.
Correu electrònic o mail: Aplicació per mitjà de la qual es poden enviar i rebre missatges personalitzats.


10.Missatgeria instantània i xats
Xat: Comunicació escrita que es duu a terme simultàniament i en temps real entre diverses persones per mitjà d’Internet.
Missatgeria instantània: Comunicació escrita en temps real on l’usuari ha d’haver instal·lat prèviament un programa, el missatger, i només es pot comunicar amb la seva llista de contactes.


11.Xarxes socials
Xarxa social: Conjunt de persones vinculades a un mateix grup d’Internet, que tenen com a element cohesionador el fet de compartir diferents tipologies de continguts, ja siguin personals, audiovisuals, professionals, etc
Les xarxes socials et permeten conèixer gent i tenir amics arreu del món. Pots compartir informació amb tots els teus companys alhora i pots conèixer altres cultures i costums.
CONSELLS I RECOMANACIONS:
- No acceptis “amistats” de desconeguts. A Internet és molt fàcil dir mentides i fer veure que ets una altra persona.
- Publicar informació a les xarxes socials és molt ràpid, però un cop publicada no saps quin ús en poden fer. Abans de penjar una imatge o publicar alguna cosa a la xarxa pensa-t’ho bé.
- No facilitis o publiquis dades, informació, fotografies o vídeos d’altres
persones que no t’hagin donat el seu permís.
- No comparteixis dades com ara el telèfon, l’adreça o el teu nom o cognoms.
- Si algú et molesta o t’assetja en alguna xarxa social, avisa els teus pares o tutors.
- A Internet, no tothom és amic. No quedis amb les persones que coneguis mitjançant les xarxes socials.  si quedes amb algú, avisa els teus pares o tutors i queda en un lloc públic.




No hay comentarios:

Publicar un comentario